Reprezentanții Universității au participat la reuniunea Comitetului Bilateral de Cooperare între Republica Moldova și statul Carolina de Nord
- vizualizări: 414
Astăzi, 18 martie 2024, la Chișinău a avut loc reuniunea Comitetului Bilateral de Cooperare între Republica Moldova și statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, în contextul celebrării celei de-a 25-a aniversări a parteneriatului între cele două state.
Ședința Comitetului Bilateral de Cooperare a fost prezidată de către copreședinții – Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall, și vicepremierul Mihai Popșoi, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în cadrul căreia au fost prezentate și apreciate succesele înregistrate în domeniul apărării, educațional, medical, umanitar ș.a., ce au contribuit la dezvoltarea și extinderea parteneriatului pe parcursul celor 25 de ani de colaborare.
„Am convenit asupra reînnoirii Memorandumului de principii şi proceduri între Republica Moldova şi statul Carolina de Nord, cu privire la intenţia de a consolida relaţiile bune dintre acestea. Acest fapt confirmă angajamentul și interesul părților de a asigura continuitatea proiectelor în derulare și, concomitent, de a avansa și explora în continuare noi dimensiuni de cooperare, precum ar fi domeniile justiţiei şi securităţii publice, afacerilor interne, dezvoltării economice și regionale, agriculturii, tehnologiei informației și comunicațiilor, culturii și turismului, protecţiei mediului”, a declarat vicepremierul Popșoi.
La rândul său, secretarul de stat Elaine F. Marshall a apreciat cooperarea între Republica Moldova și Carolina de Nord, menționând că aceasta reprezintă nu doar proiecte realizate, dar și angajamente, prietenii și conexiuni formate între oameni. „Statul Carolina de Nord va fi în continuare un partener strategic de dezvoltare pentru Republica Moldova pe mai multe domenii, inclusiv cel educațional, medical, militar, umanitar și agricol”, a dat asigurări oficialul american.
În cadrul ședinței, profesorul Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, a vorbit despre proiectele de cooperare cu universități, instituții de cercetare şi medico-sanitare și alte organizații din statul Carolina de Nord în domeniul instruirii la distanţă, stomatologiei, farmaciei, asistenței medicale generale și despre parteneriatul interbibliotecar.
Activităţile s-au axat preponderent pe promovarea mobilităţilor academice ale profesorilor, studenţilor, medicilor rezidenți și ale bibliotecarilor, lansarea și dezvoltarea programului de studii de licență Asistență medicală generală, dar şi pe suportul primit din partea universităţilor şi diverselor organizaţii din Carolina de Nord în scopul modernizării echipamentului medical şi didactic.
Rectorul a subliniat că toate aceste frumoase inițiative au fost susținute de către secretarul de stat Elaine Marshall și ambasadorii Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, fapt pentru care le-a exprimat sincere mulţumiri şi profundă gratitudine. Activităţile, realizate în cadrul parteneriatului bilateral au pus temelia unei dezvoltări durabile şi au contribuit la sporirea calităţii în instruire, cercetare şi asistenţă medicală, conform standardelor contemporane. Aceste activităţi poartă un caracter sistemic și au un impact benefic asupra învăţământului superior medical şi a sistemului de sănătate din Republica Moldova.
„Ne dorim ca, în viitor, colaborarea noastră cu partenerii din SUA să fie în ascensiune în numele progresului omenirii. Ne dorim să menținem ceea ce am inițiat și funcționează, să valorificăm eforturile depuse, să dezvoltăm în continuare noi direcții de cooperare, să rămânem buni prieteni și parteneri de încredere. Deoarece doar împreună vom reuși!”, a conchis rectorul Emil Ceban.
Profesorul Ceban a menționat că, în anul 2015, Senatul USMF „Nicolae Testemițanu” i-a acordat dnei Elaine Marshall titlul onorific Doctor Honoris Causa, pentru activitate multilaterală prodigioasă naţională şi internaţională, sprijin şi ajutor acordat Republicii Moldova, sistemului de sănătate şi, în special universităţii noastre – suport constant pentru dezvoltarea fructuoasă a relaţiilor de colaborare în domeniile de instruire, cercetare şi asistenţă medicală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii